Hur fungerar Sambolagen - Dahlén Juristbyrå

Hur fungerar Sambolagen?

Samboförhållanden är väldigt vanliga i Sverige idag och det kan därför vara viktigt att känna till vilka regler som gäller för dig och din partner, särskilt ifall att ni skulle göra slut då reglerna om bodelning träder i kraft.

När blir man sambo?

Enligt sambolagen är man sambo om man lever tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, det vill säga att man är i ett parförhållande och bor tillsammans. Rumskompisar kan därför inte anses som sambos då de inte är i ett parförhållande

Vad regleras i Sambolagen?

I sambolagen regleras främst när ett samboförhållande upphör, vad som sker därefter med bodelning och övertagande av bostad i vissa fall

Vad händer när du och din sambo gör slut?

När ett samboförhållande upphör av annan anledning än att de gifter sig ska det ske en bodelning på begäran av en av samborna, detta ska ske inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Reglerna för bodelning i sambolagen skiljer sig från de i Äktenskapsbalken så det är viktigt att skilja dem åt. Det som ingår i bodelningen när sambos gör slut är det som kallas samboegendom, det som utgör samboegendomen är bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk.

Bohag är inre lösöre i hemmet som soffor, bord, stolar etc. Bohag som införskaffats för ena sambons hobby är dock inte samboegendom.

I vissa fall där ena sambon står på hyreskontraktet eller äger bostaden och bostaden inte är samboegendom kan andra sambon få överta den i de fall att den sambon anses behöva den mest och att det utifrån andra omständigheter är skäligt. Detta är främst i fall där samborna har gemensamma barn, t.ex. om ena sambon fått ensam vårdnad för barnet och den andre står på hyreskontrakten kan det i vissa fall vara så att den som har vårdnad över barnet får ta över lägenheten. Detta är dock ett undantag.

Samboavtal

Sambolagen är en dispositiv lag, vilket innebär att den kan avtalas bort genom ett samboavtal. Med ett samboavtal kan ni helt själva kan bestämma vad som ska gälla för just er relation. Med ett samboavtal kan ni helt eller delvis avtala bort reglerna om bodelning i sambolagen, dock måste ni vara överens om innehållet för att det ska gälla, vi rekommenderar därför att ni skriver avtalet innan ni flyttar ihop.

Ladda ner ett samboavtal som gratis mall i Word och PDF

Hjälp med samboavtal? 

Önskar ni specifika omständigheter i samboavtalet så kontakta oss så löser vi det. Vi erbjuder även en gratis konsultation. Fyll i formuläret här på sidan så kontaktar vi dig snarast.

Jurist på Södermalm i Stockholm – boka gratis konsultation

I vissa faser av livet behöver man hjälp för att få ordning på saker och ting. Det kan gälla när man får barn, blir sambo, skall gifta sig eller får problem i företaget. Kontakta oss för gratis konsultation.
Maila oss på info@dahlenjuristbyra.se.