Partierna eniga om en ny LVU-lag - Dahlén Juristbyrå

Partierna eniga om en ny LVU-lag

Regeringen har tagit alldeles för lång tid på sig för att stärka fosterbarns rätt till trygghet när ett beslut fattas om en placering ska upphöra. Det menar Moderaterna, vars initiativ till en ny Lilla hjärtat-lag nu får stöd av samtliga riksdagspartier.

– Det har gått alldeles för lång tid redan och det här brådskar, säger partiledare Ulf Kristersson.
I januari hittades den treåriga flickan Esmeralda död i sina biologiska föräldrars hem i Norrköping, efter att under våren 2019 ha flyttats från sin forsterhemsfamilj i Vadstena.

– Det fick extremt dåliga konsekvenser i det här fallet. Men det händer mycket, mycket oftare fast utan så dramatiska konsekvenser, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Varje år tvångsomhändertas tusentals barn, enligt Domstolsverket. Ett annat uppmärksammat fall är tvångsvården av Sofie, 13, som SVT tidigare rapporterat om.

Moderaterna har sedan fallet med Esmeralda lagt fram ett utskottsinitiativ i Socialutskottet, vilket grundas på förslag från den statliga utredningen om lagen om vård av unga (LVU) som togs fram 2015.

Syftet med den nya lagen är att fosterbarns behov av stabilitet och långsiktighet ska väga tyngre när ett beslut fattas om en placering ska upphöra eller inte.

Läs hela artikeln och se klippet på SVT

Läs mer om LVU – Lag om vård av unga och hur vi kan hjälpa dig