Bodelningsavtal - Gratis mall PDF och Word - Dahlén Juristbyrå

När ni skiljer er måste ni skriva ett bodelningsavtal. Det är frivilligt att lämna in bodelningsavtalet till Skatteverket för registrering. Vill du få hjälp med att skriva ett bodelningsavtal så finns vi här för dig.

Vad är bodelning?

Bodelning innebär att du och din partner delar upp er egendom mellan er. Om ni inte kommer överens kan Tingsrätten kan utse en bodelningsförrättare.

När ni ansökt om skilsmässa så ska ni genomföra en bodelning. Ni kan själva besluta om ni vill vänta med det tills äktenskapet är upplöst eller om ni önskar göra det innan. Det är dock klokt att göra bodelning i relativt nära anslutning till äktenskapets upplösande. En av er kan annars vända sig mot den andra och rikta krav på bodelning under många år framöver.

Bodelningsavtal vid skilsmässa

Makar har avtalsfrihet och är ni överens så är bodelningen relativt enkel, vi hjälper ofta till med att upprätta själva bodelningsavtalet och förteckning över tillgångar och skulder. Ibland är makarna inte överens och då kan det hjälpa att gå igenom det hela med en jurist för att komma till rätta med vad som gäller rent juridiskt.

Banker kräver ofta ett bodelningsavtal för att ni på varsin sida ska kunna ta nya bolån och/eller ta över lån från andra parten.

Ladda ner gratis mall för bodelningsavtal som PDF och Word

Ladda ner bodelningsavtal med förteckning som ni som makar kan använda när ni ansökt om skilsmässa.

Du kan ladda ner gratis utan förpliktelser men vi uppskattar om du kan gilla oss på Facebook 🙂

Bodelningsavtal - Gratis mall PDF

Bodelningsavtal - Gratis mall Word

Bodelning och äktenskapsförord

Finns det ett äktenskapsförord kan det komma att ändra hur bodelning ska se ut och hur tillgångarna ska fördelas. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning. Enskild egendom är sådan egendom som bara tillhör dig och som du har fått antingen via ett testamente (arv) eller äktenskapsförord.

Finns inget äktenskapsförord så räknas allt som giftorättsgods. Vad vardera make äger under äktenskapet är hans/hennes, först vid bodelningen aktualiseras fråga om giftorätt i den andre makens egendom.

Hjälp med bodelningsavtal eller skilsmässa

Ni är varmt välkomna att kontakta oss med era frågor gällande bodelning och skilsmässa. Vi har stor erfarenhet av familjerätt och hjälper er reda ut det praktiska som rör bostad, skulder, tillgångar och frågor som rör barn, umgänge och vårdnad. Det kan variera mycket vad just er familj är i behov av, och oftast är det till stor hjälp att diskutera med en jurist.

Läs mer: Skilsmässa och separation

Jurist på Södermalm i Stockholm – boka gratis konsultation

I vissa faser av livet behöver man hjälp för att få ordning på saker och ting. Det kan gälla när man får barn, blir sambo, skall gifta sig eller får problem i företaget. Kontakta oss för gratis konsultation.
Maila oss på info@dahlenjuristbyra.se eller fyll i formuläret här på sidan så kontaktar vi dig.

Fri konsultation

Vi kan hjälpa er med bodelningsavtal och skilsmässa eller separation. Vi hanterar också alla svåra frågor som kan uppstå som bodelning, äktenskapsförord eller kring barn.